Wat is een reachtruck

Kap-opleidingen

Een reachtruck is iets wat gebruikt wordt in magazijnen. Een reachtruck is namelijk de beste oplossing voor magazijnen met smalle gangpaden en hoge stellingen. De reachtrucks kunnen een hefhoogte bereiken van wel 13 meter. Er zit een uitschuifbare mast op, deze is zijwaarts geplaatst op de reachtruck. Dit zorgt voor stabiliteit ook als je de hoogte in gaat. Hierdoor kan je met een reachtruck tot wel 2,5 ton veilig vervoeren. Het is daarom erg belangrijk om een reachtruck certificaat te halen als je in een magazijn gaat werken of al werkt.

Kap-opleidingen

Veiligheid


Als je aan de slag gaat in een magazijn is veiligheid een groot onderdeel van je training. Niet alleen omdat je fysiek zwaar werk doet maar ook vanwege de apparatuur die je gebruikt tijdens je werkzaamheden. Een reachtruck is daar een van, hiermee kan je zwaar werk verrichten wat lichamelijk niet mogelijk is. Toch brengt dit ook risico’s met zich mee. Als je bijvoorbeeld niet weet hoe je een reachtruck moet bedienen, als je dan toch achter het stuur kruipt breng je niet alleen jezelf maar ook je collega’s in gevaar. Niet alleen is de reachtruck zelf enorm zwaar, maar ook de spullen die je ermee vervoert. Gebeurd dit niet op de juiste manier of gaat er iets fout dan kan iemand gewond raken of zelfs bekneld raken. Het is daarom bij veel bedrijven een vereiste geworden dat je of in het bezit bent van een reachtruck certificaat of bereid bent hem te halen.

De cursusDe reachtruck cursus bestaat uit twee onderdelen, een theoretisch en een praktijk gedeelte. Tijdens de theorie leer je verschillende dingen zoals wetgeving, aandrijvingen, transport en opslag, kantelmoment en transportmiddelen en tot slot veiligheid. Je leert tijdens je praktijk de theorie toe te passen. Hoe het voertuig werkt en hoe je het kan beheersen. De cursus duurt een hele dag, vaak hoor je aan het einde of je je reachtruck certificaat hebt behaald. Je moet wel zelf zorgen dat je je veiligheidsschoenen aan hebt tijdens de cursus dag en een geldig identiteitsbewijs mee hebt.

Kap-opleidingen

Geldigheid


Als je je reachtruck certificaat hebt behaald is deze 5 jaar geldig. Hierna kan je je reachtruck certificaat verlengen met een herhalingscursus.Een herhalingscursus duurt een halve dag en is minder uitgebreid dan de gehele cursus. Is jouw reachtruck certificaat langer dan 3 maanden terug verlopen dan moet je de gehele cursus opnieuw doen.