Wat is cortenstaal?

Wat is cortenstaal?

Cortenstaal: alles over schoonheid en duurzaamheid van roestig metaal

Cortenstaal is de laatste jaren een steeds meer opvallende verschijning geworden in de architectuur en het landschapsontwerp. Het roestige uiterlijk en de opvallende kleur maken dit staal tot een geliefd materiaal bij creatieve projecten. In dit blog lees je wat cortenstaal precies is, hoe het wordt geproduceerd en waarom het eigenlijk zo uniek en populair is.

Wat is cortenstaal?

Cortenstaal is een verzameling van staalsoorten die de eigenschap hebben om een dichte, beschermende roestlaag te vormen. Dit staal bestaat uit een mengsel van ijzer, koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. De toevoeging van deze elementen door een specialist in metaalbewerking zorgt ervoor dat het staal een hoge weerstand heeft tegen atmosferische corrosie in vergelijking tot gewoon staal.

Hoe wordt cortenstaal gemaakt?

De productie van cortenstaal begint met de vervaardiging van warmgewalst plaatstaal. Dit staal wordt onderworpen aan een gecontroleerd oxidatieproces in een speciale omgeving. Tijdens dit proces ontwikkelt zich een stabiele roestlaag op het staaloppervlak. Deze roestlaag, ook wel patinalaag genoemd, is uniek voor cortenstaal en beschermt het onderliggende staal tegen verdere corrosie.

De voordelen van cortenstaal

We kunnen 4 grote voordelen van cortenstaal onderscheiden. Dat zijn:
  1. Esthetische aantrekkingskracht: cortenstaal staat bekend om zijn roestige en warme kleur, wat het zeer esthetisch maakt voor architecturale, landschaps- en -kunstprojecten. Het staal heeft een unieke en natuurlijke uitstraling die na verloop van tijd nog mooier wordt.
  2. Weerbestendigheid: de roestlaag op cortenstaal fungeert als een beschermende barrière tegen verdere corrosie. Hierdoor is het staal zeer goed bestand tegen weersinvloeden zoals regen, wind, vorst en zout water. Daardoor is het uitermate geschikt voor buitentoepassingen.
  3. Lange levensduur: vanwege zijn weerbestendigheid en duurzaamheid heeft cortenstaal een lange levensduur en maar weinig onderhoud nodig. Dit maakt het een voordelig en duurzaam materiaal voor verschillende projecten.
  4. Milieuvriendelijk materiaal: cortenstaal is volledig recyclebaar en heeft een lage milieu-impact.
Kortom: cortenstaal is een fascinerend mooi en duurzaam materiaal dat de wereld van architectuur, landschapsontwerp en kunst definitief heeft veroverd. Of het nu gaat om gevelbekleding, sculpturen, tuinmeubilair of andere creatieve projecten; cortenstaal voegt een schoonheid en duurzaamheid toe aan elk ontwerp. Meer weten over goede opleidingen in de techniek? Lees hier meer blogs over opleidingen.