Ontwikkel je verder in je werk als psycholoog met een schematherapie opleiding

schematherapie opleiding

Wist je dat wanneer je opgeleid bent tot psycholoog, je slechts het topje van de ijsberg kent als het gaat om methoden en theorieën over effectieve therapie? Schematherapie wordt bijvoorbeeld niet standaard behandeld en zul je dus vaak later zelf bij moeten leren, bijvoorbeeld aan de hand van een schematherapie opleiding

schematherapie opleiding

Wat is schematherapie?

Schematherapie is een onderdeel van cognitieve gedragstherapie. Het is een methode om gedrag onder ogen te komen en te veranderen door schematische aanpak. Schematherapie werkt in de basis met drie principes:

  • schema’s
  • copingstrategieën
  • modi

Schema’s ontwikkel je in de loop der jaren, en worden sterk bepaald door je vroege ervaringen. Zijn deze ervaringen negatief, kun je negatieve opvattingen (bijvoorbeeld over jezelf) ontwikkelen, die je eigenlijk helemaal niet verder helpen. Dit worden disfunctionele schema’s genoemd.Tijdens schematherapie praat je met je psycholoog over je schema’s, die je in de weg zitten. Het gaat dus uit van de theorie dat we eigenlijk allemaal al opereren met schema’s in het hoofd en dat deze aan te passen zijn. 

Voor wie is schematherapie?

Er is niet een groep personen die het meeste baat heeft bij schematherapie. Wel is het inmiddels bekend dat mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis goed kunnen reageren op deze vorm van therapie. Maar ook mensen met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis of een trauma kunnen goed reageren op deze therapie. 

De geschiedenis van schematherapie

Schematherapie is in de jaren negentig ontwikkeld als alternatief voor cognitieve gedragstherapie. Na die beginperiode is steeds meer onderzoek gedaan. Inmiddels gebruiken psychologen schematherapie voor veel verschillende klachten. Wil jij als psycholoog ook deze effectieve behandelmethode aan kunnen bieden? Dan is een opleiding geen overbodige luxe want het is een uitvoerige strategie die je echt moet leren begrijpen om het toe te kunnen passen.