Hoe kun je rijinstructeur worden?

Rijinstructeur worden kan een zeer lonende business zijn. Hierdoor is het een populaire keuze onder zowel mannen als vrouwen. Niet alleen vanwege het geld, maar ook vanwege de vrijheid en het plezier van jongeren te kunnen helpen veilig te leren autorijden. Het kan echter ook een behoorlijk stressvolle baan zijn om rijinstructeur te worden. Zo moeten studenten binnen afzienbare tijd klaar zijn voor het rijexamen en heb je een strakke planning te volgen wanneer je eenmaal veel leerlingen hebt. Kortom, wanneer je rijinstructeur wilt worden, bereid dit dan goed voor.

Wees realistisch en blijf gemotiveerd

Voorkom dat rijinstructeur worden in een teleurstelling uitloopt. Blijf dus altijd realistisch in jouw verwachtingen. De opleiding duurt ongeveer acht maanden, in die tijd kun je ook nadenken over je eigen rijschool beginnen of voor een baas te gaan werken. Hier zijn een paar tips om je door deze tijd heen te helpen.

Wees realistisch

Een salaris voor een fulltime rij-instructeur is ongeveer 2.300 per maand. Het varieert sterk per jaar en per regio, dus het is onmogelijk om hier een exact nummer te geven. Je zal waarschijnlijk in de buurt van 20.000 per jaar verdienen. Als je zelfstandig werkt, verdien je waarschijnlijk meer per jaar. Je hoeft natuurlijk niet meteen fulltime aan de slag te gaan. Als je van plan bent om fulltime rijinstructeur te worden, zorg er dan voor dat je reserves opbouwt voor moeilijkere tijden. Zeker wanneer je zelfstandig bent, kan het per periode wisselen hoeveel leerlingen in jouw regio zijn. 

Doe je opleiding tot rijinstructeur worden als deeltijd

De deeltijdstudie voor rijinstructeur worden heeft als voordeel dat je naast je werk je opleiding doet. Je kan dus rijinstructeur worden terwijl je nog gewoon geld in je baan verdient. De opleiding duurt acht maanden, maar kan eventueel sneller, bijvoorbeeld in zes maanden. Deze tijd mag best wat langer duren als je je eigen bedrijf wilt beginnen. In die tijd kun je je namelijk al voorbereiden hierop. Denk aan een website laten bouwen of een marketing plan maken. Hier heb je ook al snel een paar maanden voor nodig.

Een goede rijinstructeur worden is een goede docent zijn

Je wilt misschien rijinstructeur worden omdat je zelf zo goed kan autorijden. Maar een goede rijinstructeur zijn is meer dan alleen goed kunnen autorijden. Je dient een goede docent te zijn. Iemand die leerlingen grondig voorbereid voor het rijexamen. Je moet beginnen jouw leerlingen te informeren over de verschillende onderdelen van een les, zodat ze weten hoe ze zich moeten voorbereiden. Wanneer je iemand vraagt de auto in te parkeren zal iemand dit slechter doen dan wanneer iemand de vorige les al wist dat hij tijdens de volgende les zelf moet gaan inparkeren.

Al werkend zul je leren

Om rijinstructeur te worden, moet je een zekere mate van vaardigheid bezitten. Daarna zul je tijdens de opleiding van www.firstt.nl veel leren. Echter ook wanneer je als instructeur werkt, blijf je leren. Wees kritisch op jezelf en bekijk altijd hoe je sneller leerlingen een competentie bij kunt leren. Je moet de interesse hebben om jezelf te ontwikkelen als rijinstructeur. Om met iedere student de training die jij geeft te verbeteren. Alleen zo kun jij de beste rijinstructeur worden.