Hoe help ik mijn onzekere kind?

coach

Uw onzekere kind helpen – 4 Tips

Elk kind is natuurlijk wel eens onzeker, net als volwassenen. Het kan echter voorkomen dat uw kind dusdanig onzeker is, dat het de ontwikkeling en het dagelijks functioneren in de weg staat. In dat geval is het zaak om uw kind te helpen minder onzeker te zijn. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Dus hoe helpt u uw kind nou met het verkrijgen van meer zelfverzekerdheid? In dit blog geven we u 4 tips. Lees snel verder!

1. Luister naar uw kind

Echt luisteren doet u door ook echt de tijd ervoor te nemen. Kijk uw kind aan en val hem of haar niet in de reden. Op die manier geeft u uw kind ook daadwerkelijk het gevoel dat hij of zij belangrijk is en dat u ook echt geïnteresseerd bent in wat hij of zij te vertellen heeft. Dit geeft het zelfvertrouwen vaak al een flinke duw in de goede richting.

2. Leer uw kind dat het niet erg is om fouten te maken

Dat leert u uw kind niet alleen door het te benoemen, maar ook door middel van de juiste woordkeuze. Trekt uw kind zijn of haar schoenen bijvoorbeeld verkeerd aan, zeg dan niet gewoon dat hij of zij het fout doet. Laat het kind zelf naar de schoenen kijken en zelf ontdekken wat er niet klopt. Vervolgens complimenteert u het kind, zodra hij of zij de fout zelf inziet en oplost. Zo leert u uw kind dat fouten maken niet erg is maar juist leerzaam.

3. Ben een goed voorbeeld

Bent u snel geneigd om negatief over uzelf te praten? Of bent u zelfs geneigd om negatief over anderen te praten? Ga daar dan ook zelf mee aan de slag. Als u onzeker bent over uzelf, straalt u dit ook moeiteloos uit naar uw kind. Of u dit nu wilt of niet. Als u positiviteit uitstraalt in het algemeen, straalt u dit ook uit naar uw kind.

4. Toon interesse in uw kind

Als er iets belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind, dan is het wel dat hij of zij de juiste aandacht krijgt van de ouders of verzorgers. Laat uw kind daarom merken hoe belangrijk u zijn of haar leven vindt. Kijk samen een film, lees samen een boek, toon interesse in de muziek die hij of zij leuk vindt of geef eens spontaan een dikke knuffel.

Meer informatie

Merkt u dat uw kind last heeft van onzekerheid? Weet u niet zo goed u hier mee om moet gaan. Geen zorgen: u bent zeker niet de enige die hiermee worstelt. Raadpleeg in dat geval altijd een gerenommeerde coach op het gebied van zekerheid bij kinderen. Wilt u meer tips of informatie naar aanleiding van dit blog? Stel uw vragen dan gerust via het contactformulier.