Code 95 nascholing, wat, waarom & waar?

Bus

Je hebt ervoor gekozen om vrachtwagenchauffeur of buschauffeur te worden. Je hebt de opleiding afgrond, je rijbewijs en je theorie gehaald en ben al een aantal jaar heerlijk onderweg. Je geniet volop van je baan en ziet het helemaal voor je om dit tot je pensioen te doen. Echter krijg je met deze beroepen te maken met code 95 nascholing, maar wat is dit nou precies, waarom heb je dit nodig en waar kan je dit doen? Op deze vragen geven ik jou antwoord!

Wat

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst . Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. Wanneer je code 95 hebt behaald is dit vijf jaar geldig. Na deze vijf jaar kan het verlengd worden door het volgen van 35 uur nascholing. Als jezelf de tel kwijt bent geraakt kan je achter op de code kijken want daar staat de datum waarop de geldigheid van de code verstrijkt. Deze code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken.

Waarom

Nu je weet wat code 95 is zal je je misschien afvragen waarom dit wordt verplicht. Doormiddel van het verplichten tot code 95 nascholing moet dit leiden tot grotere verkeersveiligheid in Europa en het terugdringen van het aantal verkeersongevallen waarbij vrachtauto’s en bussen zijn betrokken. Daarnaast is reductie van het brandstofverbruik een doelstelling. Met als gevolg minder CO2 uitstoot en daardoor een beter leefmilieu in Europa. Extra scholing draagt ook bij aan betere vaardigheden van chauffeurs, waardoor het imago van de sector verbetert.

Waar

Als je de code 95 wil halen kan ik je adviseren om een kijkje te nemen op www.abcrijopleidingen.nl. Bij hun is het slaginspercentage erg hoog, je kunt het snel behalen en ze zijn ervaren! Daarnaast geven ze hun lessen aan de hand van voorbeelden en situaties die voorkomen in de praktijk, hierdoor is het niet erg als je weinig tijd hebt om te studeren of als je moeite hebt met de Nederlandse taal.